Kategóriák
JELES NAPOK

Európai kultúra napja

Szeptember 20-án ünnepeljük az Európai kultúra napját. Ezen a jeles napon szeretném nektek megmutatni, hogyan fonódik össze a kultúra és a természettudomány, noha első pillantásra távolinak tűnnek egymástól és azt is, hogy miért érdemes a kultúrára és hordozóira vigyázni. 

Valójában körülöttünk lévő valóság nem oszlik fel szigorúan két külön világra humán és reál területelre, csupán mi emberek hozzuk létre ezeket a határokat. Ezért is osztottam meg ezen a héten Niels Bohr Nobel-díjas fizikus gondolatait. Ő az a tudós, akiről már hetedik osztályban tanulnak a diákok és akinek atommodelljével  sokkal könnyebb megérteni a kémiát, mint anélkül. 

Azoknak, akik még többet szeretnének megtudni Bohr életéről,  személyiségéről, szívből ajánlom George Gamow „A fizika története” című könyvét. A vékonyka kötet 1965-ben jelent meg  Gondolat kiadó gondozásában. Ebben a könyvben Gamow, nemcsak tudományos felfedezéseket oszt meg, hanem saját rajzaival és verseivel is fokozza az olvasás élményét.

Igen, Gamow az a kivételes fizikus volt, aki nemcsak a tudományos felfedezésekben jeleskedett, de az ismeretterjesztés terén is kitűnt. Rendelkezett azzal az egyedülálló tehetséggel, hogy nem csak megírta a könyveit, de maga rajzolta, és szőtte versekbe tudományos elgondolásait. Műveiben tökéletes egyensúlyt talált az inspiráló információk és a matematikai alapokon nyugvó magyarázatok között. Sikerült érdekfeszítő módon közvetítenie a valóban forradalmi természettudományos felfedezéseket.

Az Európai kultúra napja rendezvény évről évre elénk tárja, mennyire gazdag és inspiráló lehet az egyenrangú kultúrák közötti együttműködés, az egymás melletti fejlődés. Gamow említett könyve egy igazi kincsesbánya tudomány, történetek terén. De érdemes elgondolkodni azon is, hogy ma már szinte az utolsó példányokat keressük.

Ezért az Európai kultúrák napján külön figyelmet kell szentelnünk annak a gondolatnak, hogy őrizzük és ápoljuk a különböző kultúrák örökségét. Legyen ez az ünnep egy emlékeztető arra, hogy a sokszínűség teszi még gazdagabbá és értékesebbé a világunkat.