JELES NAPOK

JANUÁRFEBRUÁRMÁRCIUSÁPRILISMÁJUSJÚNIUS
JÚLIUSAUGUSZTUSSZEPTEMBEROKTÓBERNOVEMBERDECEMBER

JANUÁR

FEBRUÁR

2. Vizes élőhelyek világnapja

MÁRCIUS

ÁPRILIS

22. A Föld Napja

MÁJUS

10. A madarak és fák napja

13. A méhek világnapja

JÚLIUS

20. Hold napja

54 évvel ezelőtt, 1969 július 20-án érkezett az ember a Holdra. A két nagyhatalom – az USA és az akkor még létező Szovjetunió közül előbbi került ki győztesen; a holdraszállás vonatkozásában mindenképpen. Ennek a jeles napnak a kapcsán egy hasznos gyűjteményt hoztam, amiből mindenki érdeklődése szerint válogathat.

2021-ben az ENSZ Közgyűlése egy határozatában a Hold napjává nyilvánította július 20-át. A határozat pontos címe –  Nemzetközi együttműködés a világűr békés célú felhasználása terén – kifejezi a szándékot, hogy a Hold további feldezése fenntartható és békés célú legyen.

A holdraszállás 50. évfordulójára a NASA egy alapos és terjedelmes angol nyelvű honlappal készült. Ha csak részleteiben is, de érdemes beleolvasni. 

https://www.jpl.nasa.gov/edu/news/2019/5/29/celebrate-the-50th-anniversary-of-nasas-apollo-moon-landing-with-educational-resources-and-projects-for-kids/

A Naprendszer ötödik legnagyobb holdja az emberiség számára ismét egy új kihívást tartogat. Vajon sikerül újra elérni, hogy ember utazzon a Holdra? A Föld körül keringő Hold a legrégebben vizsgált égitest, számtalan monda fűződik hozzá. A látszólagos alakját változtató égitestet és a hozzá kapcsolódó kutatásokat érdemes jobban megismerni. Ebből a bejegyzésből mindez kiderül.

Hosszú idő után, idén először ismét lesz Csillagles Turán. Aki ebben a Budapest közeli kisvárosban jár most hétvégén (július 23-án), személyesen is hallhat történeteket a Holdról, mondákat a múltból és érdekességeket az űrversenyről.

https://www.facebook.com/mintatobbiember/posts/275356585143110

AUGUSZTUS

8. Nemzetközi macskanap

OKTÓBER

23. Emlékezzünk