Kategóriák
JELES NAPOK

Kapcsolódj a Föld Napjához online

Pontosan 50 évvel ezelőtt, 1970. április 22-én indult útjára a Föld Napja mozgalom, ami mára világméretű megmozdulássá nőtte ki magát. A világ csaknem összes országában megtartott nevezetes napot érdemes többféle tanórán – történelem, természetismeret, természettudományos tantárgyak – komplex módon feldolgozni. Hogy miért? Mert a mozgalom története, elterjedése, fejlődése és a célkitűzések önmagukban és összességükben is tanulságosak, inspirálók. 

Katasztrófa Santa Barbaránál

Bármilyen meglepő, az egész Föld Napja mozgalom története a Santa Barbaránál bekövetkezett katasztrófával kezdődött 1969. januárjában. A tengerparttól mintegy 10 kilométerre található tengeri olajfúró állomásnál történt a katasztrófa következtében 10 nap alatt 13-16 ezer köbméter olaj ömlött a tengerben.  Az egyre nagyobb kiterjedésű szennyeződés rövidesen elérte Dél-Kalifornia partjait, rengeteg élőlény pusztulását okozva. Madarak ezrei, tengeri állatok, köztük emlősök, halak estek áldozatul a környezeti katasztrófának. Ez a tragikus esemény akkor az Egyesült Államok területének legsúlyosabb katasztrófája volt, mára a harmadik.

A víz felszínén lebegő nyersolaj makacs bevonatot képzett mindenen, a szennyezést vízről és szárazföldről hosszú hónapok kitartó munkájával sem sikerült teljesen megszüntetni. A közvélemény hatalmas felháborodással fogadta a történteket. Két hónappal a katasztrófa után az Egyesült Államok akkori elnöke Richard Nixon személyes látogatása során ígéretet tett, a környezet védelme érdekében ezen túl körültekintőbben fognak eljárni. Még ebben az évben aláírta az évben aláírta az USA  nemzeti környezetvédelmi törvényét. A teljes történet a Los Angeles két cikkében ITT és ITT elolvasható. 

A dél-kaliforniai események hatására döntött úgy Wisconsin állam kormányzója Gaylord Nelson, hogy létrehozza a ma már Föld Napjaként ismert eseményt. Denis Hayes hathatós közreműködésével és a republikánus Pete McCloskey támogatásával sikerült 20 millió embert mozgósítani, elérni. Valami elkezdődött 1970 április 22-án.

Föld Napja mozgalom Magyarországon

Az tömegeket megmozgató esemény nem maradt az Egyesült Államok határain belül, mára globális mozgalommá vált. Nyomában szigorúbb, a környezet, a levegő és a vizek védelmét biztosító jogszabályok születtek. Magyarország 1990-ben csatlakozott a Föld Napjához, a jeles nap eseményeinek koordinálására környezetvédők ebben az évben alapították meg a Föld Napja Alapítványt. Amire nagy szükség is van, minden év tavaszán ezen a jeles napon országszerte rendezvények, programok vannak.

20200420_foldnapja02.jpg

A Budai-hegység varázslatos hangulatú egykori kőfejtőjében sok-sok éve a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a II. kerületi Önkormányzat szervezett ezen a napon eseményt, Magyarország legtöbb településéhez hasonlóan. A tavalyi eseményen még nem sejtettem én sem, hogy a Föld Napja program ebben az évben pedig egy kicsit másként alakul. Találkozások, közös szabadtéri programok helyett az idei Föld Napja digitális, önszerveződő és közösségépítő lesz, egymástól fizikailag távol, a közös cél érdekében mégis közel. 

„Egy nap a holnapért – 50. Föld Napja a klímáért.”

A Föld Napja Alapítvány azt javasolja, legyen ez egy cselekvő ünnep. Honlapjukon – ami valódi tudástár – rengeteg hasznos ötletet találunk: a húsmentes hétfőtől a keletkező szemét mennyiségének csökkentéséig. További programokért, hasznos tudnivalókért, játékos ismeretterjesztésért és nagyszerű könyvekért  érdemes az egész honlapot végigböngészni.

Kapcsolódás tantárgyakhoz

Természettudományos tárgyak tanítása során a Föld Napja gondolataihoz számos, vagy inkább számtalan módon lehet és kell kapcsolódni. A fogékony gyerekeket érdemes megismertetni a megvalósítandó célokkal és a védendő természeti értékekkel. A millenniumi generáció sokkal jobban ért a képek nyelvén, így hosszú és száraz cikkek, könyvek helyett friss és aktuális filmek segítségével tudnak kapcsolódni a környezetvédelemhez és megérteni, hogy miért kell vigyázni a Földre. 

Készítettem egy  rövid, 6-os válogatást azokból a filmekből, amelyek szerintem jól használhatók a Föld Napja kapcsán. A jelenlegi helyzetben egy kicsit nagyobb szerepet kaphat az önállóság, a gyerekek érdeklődő természete. A helyi és a digitális tanrendhez igazodva számtalan módon fel lehet dolgozni az ajánlott filmeket. Lehet a filmhez kapcsolódó kérdéssor előre elküldeni a gyerekeknek és prezentáció- vagy játékkészítés is lehet a feladat. Ha úgy adódik, akkor elegendő egy konferenciabeszélgetés és a film által szerzett élmények, inspirációk átbeszélése.

Vad Magyarország – A vizek birodalma

Török Zoltán többszörös díjnyertes lenyűgöző és magával ragadó filmje, amely egy év természeti eseményeit mutatja be egyetlen órában. 

20200420_foldnapja01.jpg

A Nagy Fafilm

A Filmdzsungel Stúdió filmje kevesebb, mint egy óra alatt érteti meg a nézővel, hogy a fákra szükség van. A főszereplő “Öreg Tölgy” nem csupán egy fa, hanem egy élőlény, ami sok másiknak otthont ad. Mikrovilágában rengeteg érdekes dolog történik, aminek a film nézői is tanúi lehetnek.

Dunavirág mentőakció

Az ELTE kutatóinak közreműködésével készült alkotás egy igazán rendhagyó természetfilm. Nem csak a dunavirágok életét mutatja be, hanem dokumentálja a dunai kérészek megmentésére tett erőfeszítéseket is. Fesztiváldíjas film. 

Mérgezett Föld

Az ember 11 ezer éve foglalkozik földműveléssel, és körülbelül 2 és fél ezer óta használ ekét. Az egyre intenzívebb földművelésnek köszönhetően 1950-re a világ termőföld készletének a felel termesztésre alkalmatlanná vált. 2010-ig további 30 százalékot tett.”

Cyanide Blues – A mérges folyó

A 20 évvel ezelőtt történt a tiszai ciánszennyezés. Török Zoltán filmje a katasztrófa utáni egy év krónikája. Történet egy folyóról, amely nem akart meghalni.

Our Planet

A WWF, a Silverback Films és a Netflix együttműködésében készült kétszeres Emmy díjas 8 részből álló dokumentumfilm sorozat szinte kihagyhatatlan. A nagyszabású vállakozás bemutatja a Föld élővilágát, temérdek és pótolhatatlan értékét, kiváló képekkel, tudományos alapossággal. Honlapjuk ITT található: https://www.ourplanet.com/en/

Szeretnél hozzászólni? Itt megteheted: Online tanítás – természettudományok

Szeretnél jógyakorlatot, tapasztalatot megosztani? Gyere az Online tanítás – természettudományok Facebook csoportba beszélgetni!

Egy hozzászólás a(z) “Kapcsolódj a Föld Napjához online” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.