Kategóriák
ISMERETTERJESZTÉS

Karikó Katalin – a Nobel-díjas tudós

Október 2-án megjött a réges-régen várt hír: Karikó Katalin orvosi Nobel díjat kapott. Az elismeréshez szívből gratulálunk. Az életét bemutató Áttörések című könyv október 10-én fog megjelenni, magyarul és angolul is. Az angol változatba bele lehet olvasni, szerintem letehetetlen olvasmány lesz. Részletek a bejegyzésben.

Karikó Katalin Nobel-díjas tudós, kutató biológus 1957-ben született Kiskunmajsán, a Szegedi Tudományegyetemen végzett és 38 évvel ezelőtt hagyta el Magyarországot.

Az egyetem elvégzése után a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban Phd hallgató lett, majd doktorált, Később létszámcsökkentés miatt elküldték, ekkor döntött úgy, hogy családjával együtt egy másik országban, másik kontinensen folytatja kutatásait.

Az mRNS gyógyításban való alkalmazásának lehetőségével negyven éve foglalkozik. Évtizedek alatt, a kutatások során kiderült, hogy a különböző vírusfertőzések ellen védelmet nyújthat az emberbe injekciózott megfelelő, szintetikusan előállított mRNS. Hogy ez milyen jelentős felfedezés, azt igazából akkor a pandémia idején értette meg a világ.

Az mRNS adta  technológiát, Karikó Katalin és Drew Weissmann a több évtizedes kutatási eredményeit felhasználva tudta létrehozni a BioNTech és a Pfizer a Covid-19 elleni vakcinát.

Karikó Katalin ma is folytatja kutatásait és számos előadást tart szerte a világban. Az elismerés alkalmából egy megfontolandó idézetet választottam tőle. Egyben figyelembe ajánlanám a Magyar Tudományos Akadémián tartott két előadását.

Forrás: https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2023/press-release/