Kategóriák
AJÁNLÓ ISMERETTERJESZTÉS

Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány, könyvbemutató a Magyar Tudományos Akadémián

2023. október 11-én tartották Karikó Katalin: Áttörések – életem és a tudomány című könyvének a bemutatóját a Magyar Tudományos Akadémián. Szubjektív beszámoló következik.

Karikó Katalin és Drew Weissman október 2-án Nobel-díjat kapott „a nukleozid bázismódosításokkal kapcsolatos felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették a COVID-19 elleni hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését.” Karikó Katalin nőként az első magyar, aki ebben az elismerésben részesül, a világon a 13. A hír pillanatok alatt végigsöpört a világon és kis hazánk minden szegletébe is eljutott.

Az mRNS-en alapuló gyógymódok minden kétséget kizáróan megváltoztatták és megváltoztatják a világot. Örömmel mondhatjunk, hogy Karikó Katalin és Drew Weissman munkásságának hála született egy újabb eszköz, mely segítségével az ember tovább és jobban élhet. 

Karikó Katalin önéletrajzi kötete angol és magyar nyelven jelent meg, de előzetesen csak az angol nyelvű kötetből volt részlet elérhető. A megjelenés napján már reggel a legközelebbi könyvesbolt felé vettem az irányt és dedikálásra váró példánnyal érkeztem meg a Magyar Tudományos Akadémiára. 2020. februárjában voltam utoljára ebben az impozáns épületben egy olyan eseményen, ahol szóba került a pandémia. Most, 3,5 évvel később, bizakodóbb hangulatban léptem be az épületbe.

Mit is mondhatnék a könyvbemutatóról? Ha van ember akinek a személyisége inspiráló, a tudása lenyűgöző, akkor az Karikó Katalin. Kiváló meglátásai, álhatatossága, kimagasló problémamegoldó képessége, végtelen kitartása, hatalmas munkabírása mind-mind megmutatkozott a tárgyilagos és remek humorral adott válaszaiban. Láthatóvá vált nem csak a tudós, de az ember, az igazi ember is. Számomra külön élmény volt, hogy szakmai részleteket is megosztott az mRNS-ek működéséről, arról, hogy mi a különbség a vakcina és az ellenanyag között.

Nyilvánvaló volt, hogy sokan még azóta sem fogják fel milyen jelentősége ennek a találmánynak és milyen magától értetődő, hogy ez egy Nobel-díjat érő felfedezés. Bízom benne, hogy ez az akkurátusan és olvasmányos stílusban megírt könyv segíti a megértést.

Még sokáig hallgattam volna Karikó Katalin válaszait, élményszerű beszámolóit és biztos vagyok benne, hogy a könyvbemutató népes hallgatósága is hasonlóan érzett. A válaszokra rendre felcsattanó taps legalábbis ezt mutatta.

Öröm volt október 11-én a könyvbemutatón és később a könyvön keresztül megismerni Karikó Katalint. Egy embert, aki okkal lehet sokak példaképe.