Kategóriák
JELES NAPOK

 Nők és lányok a tudományban világnap

A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos a nők és lányok részvétele  a tudományos területeken is.

Minden év február 11-én ünnepeljük a Nők és lányok a tudományban világnapot, Ez a nap lehetőséget teremt arra, hogy megünnepeljük a női tudományos kutatók teljesítményét, és ösztönözzük a fiatal lányokat és nőket, hogy kövessék a tudományos karriert.

Bár történtek  előrelépések az elmúlt évtizedekben az esélyegyenlőség terén, az idei évben is lesz feladata az együttműködő intézményeknek és civil szervezeteknek. Február 9-én tartott központi eseményének is sokamondó címe volt: “Nemek közötti szakadék áthidalása a tudományban: A cselekvés felgyorsítása” volt. Az egésznapos rendezvény programja az UNESCO 2023. júniusi A nők és lányok jövője a tudományban elnevezésű globális fórumának éz AFNEUS 2022 februári „Nők a tudományban” című kongresszusának legfontosabb megállapításaira és ajánlásaira épült.

Nem kérdés, hogy még mindig sok kihívással nézünk szembe, ha egy nő hibázik, azonnal hangsúlyozzák, hogy nő és anya, míg egy férfinál ez általában keveseknek jut eszébe. A szervezett események során idén is megvitatták ezeket a kihívásokat és megkíséreltek megoldásokat találni. A nemi sztereotípiák lebontása, a nők és lányok oktatásának támogatása a STEM területeken, valamint a női tudományos kutatók támogatása és mentorálása mindenkinek alapvető érdeke.

Összességében a Nők és lányok a tudományban Világnapja emlékeztet minket arra, hogy még mindig sok munka vár ránk az esélyegyenlőség terén a tudományos területeken. Mindannyiunk feladata, hogy elősegítsük a nők és lányok részvételét és sikereit a tudományban, és biztosítsuk, hogy a tudomány ajtaja mindenkinek nyitva álljon.