Kategóriák
VÉLEMÉNY

Árvácska – és a gyerekekkel mi lesz?

Röpködő ezresek, vonuló, taszigált tömeg, letaposott árvácskák, megalázott gyerekek és fiatal felnőttek. Címszavakban ez volt április második szombatja 2024-ben. Felvetődik a kérdés, van Budapestnek gyermekvédelmi szakembere? Ugyanis az események mélyebb üzenetet hordoznak, mint a letaposott virágok.

Április 13-án késő délután szürreális jelenetek játszódtak le előbb a VI., majd az V. kerületben. Pénzt osztottak, 1000 forintos címletekben. Mivel a résztvevők száma több volt, mint az elosztható bankók száma, borítékolható volt, hogy lesznek, aki hoppon maradnak. 

Az esemény végül a meghirdetettnél hamarabb ért véget, szerintem, sokak szerencséjére.  A történteket, több szempont alapján számos influencer, tartalomszolgáltató és kommunikációs szakember kifogásolta. Feljelentések is történtek az eseményen készült számtalan felvétel alapján: az eredményre néhány hónapot, évet feltehetően várni kell.

A szürreális jelzőt használtam az írás elején, ezt a szót Karácsony Gergely főpolgármestertől vettem kölcsön.

A folytatás is szürreális

Bardóczi Sándor, a főváros főkertésze által közzétett nagy elérésű Facebook posztban megemlítette, hogy a vonuló tömeg virágágyásokat tett tönkre, árvácskákat taposott ki. A főpolgármester úr kommunikációs csapata pedig azt találta ki, hogy – ahelyett, hogy a kitaposott növényeket mihamarabb pótolnák az ezzel foglalkozó szakemberek –, április 27-én közösségi virágültetést tartanak.

Igazán sajnálom, hogy sem a Fővárosnak sem az eseményekben érintett kerületeknek, de egyetlen fővárosi kerületnek és úgy általában egyetlen fővárosi gyermekvédelmi szakembernek sem jutott eszébe, hogy a történteknek nem az árvácskák voltak a legnagyobb vesztesei. 

Hanem a gyerekek. Azok a tizenéves gyerekek, kis és kicsit nagyobb kamaszok, akik fizikai és lelki sérüléseket szereztek, akiktől úgy vették el a méltóságukat, hogy ők maguk ezt észre sem vették. Az eseményen készült felvételek tudatos felnőtt nem tudja felháborodás nélkül megnézni, mert valóban, felháborító, hogy mit tesznek azokkal a gyerekekkel.

Budapesten minden kerület önkormányzata fenntartója a helyi gyermekvédelmi intézménynek.* Azt bevallom, nem tudtam meg, hogy a virágokért felelős főkertész mellett van Budapestnek, ennek az 1,7 milliós nagyvárosnak van-e gyermekvédelmi szakembere.** 

Úgy gondolom, hogy nem ott és annak kapcsán kell közösséget építeni néhány palántával, ahol és ami miatt gyerekek taposták/lökdösték egymást és őket 2 BKK vonaljegy áráért. Vagy a semmiért. Ahol csak a BRFK illetékes rendőreinek jutott eszébe, hogy nem jó ötlet egy szűk utcácska aszfaltjára bezsúfolni több száz/ezer gyereket. Ahol egyetlen szervező sem gondolta át, hogy 2000 darab ezerforintos nem az a mennyiség, amit érdemes így elszórni. És még folytathatnám.

Így vagy úgy, a főpolgármester úrnak, észre kellett volna vennie, hogy ez a történet nem a letaposott árvácskákról szól, hanem attól sokkal értékesebb dolgokról. És ennek megfelelően reagálni.

Állásfoglalás: jelenleg politikai kampány zajlik, így több ilyen tartalom jelenik meg minden felületen. Jelen írás nem politikai állásfoglalás, pedagógusként, egy eseményhez fűzött vélemény.

* A II. kerületi és a zuglói gyermekvédelmi intézmények szakmai színvonalát ismerem. Már ha azt, amit ott nyújtanak lehet színvonalnak nevezni.

** A főpolgármesteri hivatalnál érdeklődöm.