Kategóriák
JELES NAPOK

Gyermekjogok világnapja

Mérföldkő volt az ENSZ 1989. november 20-i döntése, amikor elfogadta a Gyermekjogi Egyezményt.

Az emberiség történetében először elismerték, hogy a gyermek is egy teljes, saját jogokkal rendelkező ember.  A jogszabály elfogadása óta a 18 év alatti személyeket, különösen a gyermekeket, különös védelem illeti meg a törvény szerint, mivel ők különösen sebezhetőek és fokozott védelemre szorulnak.

A gyermekek jogait számos nemzetközi és nemzeti jogszabály is védi az ENSZ Gyermekjogi Egyezményén kívül. Ezek a jogszabályok biztosítják, hogy a gyermekek megfelelő védelmet kapjanak az erőszak, a kihasználás és a bántalmazás ellen, valamint hogy tiszteletben tartsák alapvető emberi jogait és fejlődésüket elősegítő körülményeket biztosítsanak számukra.

Fontos, hogy ezeket a jogokat nemcsak formálisan kell elismerni. Valóságossá kell tenni azt az elvet és szabályt, hogy a gyerekek, korukból és sebezhetőségükből adódóan, különleges védelmet érdemelnek.

A Gyermekjogok Világnapja ezért nem csupán egy újabb jeles nap, sokkal inkább egy fontos emlékeztető, hogy ismerjük és támogassuk a gyermekjogokat.

A gyerekek nem csak a jövő generáció tagjai, hanem a jelen aktív résztvevői is. Ők formálják a holnapot és ők azok, akiknek jogai, véleménye és jóléte alapvető fontosságú a társadalom egészséges fejlődéséhez.

A Gyermekjogok Világnapja lehet egy olyan nap, amikor megünnepelhetjük az elért eredményeket. De fel kell ismernünk a kihívásokat és dolgozzunk azok megoldásán.