Kategóriák
AJÁNLÓ ISMERETTERJESZTÉS

Így neveld az orchideád

A Phalaenopsis, más néven lepkeorchidea, az egyik legnépszerűbb orchideafaj a világon, különösen otthoni dísznövényként. Ez részben annak köszönhető, hogy viszonylag egyszerű gondozni őket, és mert hosszan tartó, gyönyörű virágzatukkal díszítik otthonunkat.

Vajon hogyan  élnek az orchideák természetes környezetükben? Hogyan tudjuk gondozni ezeket a növényeket,  hogy sokáig legyenek otthonunk díszei?

Az orchideák a trópusi esőerdő lakói, a esős és dús vegetációjú vidék kellemes külsejű növényei. Az esőerdőben kicsit mások az méretek és az arányok, ezért valami másért versengenek az itt élő növények, mint hazánkban: a fényért.

A hosszú, csigavonalban az ég felé törő szárral rendelkező liánok a gyökereiket a földben hagyják. A talajszinttől indulva hatalmasra nőnek és a fák tetején hajtanak hatalmas lombot. Nem így az orchideák, melyek inkább a fák ágain telepszenek meg. Az orchideák és broméliák tápanyagaik egy részéhez az ágakon és azok tövében összegyűlő korhadt, de tápanyagban dús anyagból jutnak. Mivel gyökerük nem ér le a talajszintig, a bő csapadélből és a páradús levegőből nyernek vizet.

Hogyan neveljünk otthon orchideát?

  • A fényviszonyoknak világosnak, de közvetlen napsütéstől mentesnek kell lenniük.
  • A locsolás mértékét a környezeti páratartalomhoz kell igazítani, elkerülve a túlöntözést, mivel a gyökerek könnyen rothadásnak indulhatnak.
  • A magas páratartalom kedvez a növénynek, de a levegőnek is áramlónak kell maradnia.
  • Speciális orchideaföldben érdemes tartani, amely biztosítja a megfelelő vízelvezetést és a levegőzést gyökerek számára.

A Phalaenopsis orchideák tökéletes választások lehetnek mind kezdő, mind tapasztalt orchidea termesztők számára, mivel viszonylag kevés törődést igényelnek, és hosszú időn át képesek virágozni, akár hónapokig is. Egy jól gondozott Phalaenopsis orchidea évente többször is virágba borulhat, ami különleges szépséggel ajándékoz meg minket.

A képen látható lepkevirág orchidea fotóját magas minőségben – álló és fekvő formátumban is – letöltheted a Karácsony Laborba látogatva.