Kategóriák
ISMERETTERJESZTÉS

Kell félni a sarki fénytől?

Magyarország felett ritkán tűnik fel a sarki fény, ezért nem is gondoltam, hogy valaha közzéteszek egy saját készítésű fényképet. Május 10-én azonban adott volt a lehetőség: a Napból érkező részecskék és a Föld légkörének kölcsönhatásából születő aurora borealis gyönyörűséges eget teremtett. De mi is ez a jelenség és kell-e tőle tartani? Erről szól ez a bejegyzés.

Ha van téma, amiről azt gondoltam, hogy kis valószínűséggel írok és egyben készítek is róla fotót, az a sarki fény. Hiszen Magyarország felett ritkán tűnik fel ez az égi jelenség. Ha látható is, nehéz elcsípni, még nehezebb megörökíteni.

Május 10-én mégis sikerült.

Szokatlansága és ritkasága miatt megrémítheti a hozzá nem értő laikust. Főleg, azután, hogy a sajtó munkásai milyen jelzőket aggtatta a Földre érkező geomágneses viharra.

Aggodalomra semmi ok, tájékozottsága annál több.

Az északi és déli fény, vagy aurora borealis és aurora australis, a Föld sarkvidékeinél megjelenő, napkitörések következtében megjelenő látványos fényjáték. A Napból érkező töltött részecskék a Föld légkörével kölcsönhatásba lépve gerjesztik a levegő részecskéit, atomokat és molekulákat, melyek ennek következtében fényt bocsátanak ki. A fény színe az ütközött részecskék és a magasság függvényében változik: zöld, piros, kék és lila árnyalatok láthatók.

Magyarországon általában csak a piros színű aurorát láthatjuk, de idén megjelent a zöld szín is, káprázatosan színes eget láthattak sokan május 11-én kevéssel éjfél után. A sarkkörön teljes függönyként megjelenik a sarki fény, alul zöld, felül piros árnyalatokkal.

A sarki fénytől nincs okunk félni, napkitörések mindig is voltak és egy jó darabig még lesznek is. A Napot figyelő űridőjárás-állomás – erről már készült egy videó ITT megnézhető – jelzéseiből lehet tudni, hogy milyen intenzitású a Földet elérő napszél. Ami az elektromos hálózatnak ez problémát jelenthet. Hazánkban ilyenről – egyenlőre – nem szólnak a hírek.

Ha érdekel a téma, érdemes sarki fény előrejelző alkalmazást letölteni, hogy legközelebb is elcsíphető legyen ez a jelenség.