Kategóriák
SZÜLŐKNEK VÉLEMÉNY

Beszéljünk a gyermekjogokról

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét 1989-ben fogadták el, ennek ellenére a gyermek jogai még mindig nem mindenki számára magától értetődők. A közelmúltban tapasztalt eseményekből kiderült, sokan csupán célcsoportként tekintenek a gyermekekre, figyelmen kívül hagyva azok alapvető jogait és méltóságát. A gyermekek jogainak a mindennapi gyakorlatban is érvényesülniük kell.

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét 1989. november 20-án fogadták el, Magyarországon 1991-ben hirdették ki. Egyelőre úgy néz ki, az eltelt 33 év kevés volt ahhoz, hogy ez a törvény és a legfontosabb alapelve bekerüljön a köztudatba: A gyermek állapotánál – gyermek – és koránál – 18 év alatti fogva fokozottan védendő. Ebből következik, hogy a gyermeki jogok olyan alapvető jogok amelyek minden gyermeket megilletnek. Születési helytől, nemtől és etnikai hovatartozástól függetlenül.

A két héttel ezelőtt történt pénzszórás előtt, alatt és után egyértelműen kiderült, hogy többek számára a gyerek csak egy megszólítandó célcsoport. Akiket így vagy úgy, de el kell érni a céljaik eléréséhez. 

Sokan azt mondják, hogy mennyire mások a mai gyerekek. Furcsa is lenne, ha a ma gyermekei ugyan olyanok lennének, mint a  30 évvel ezelőttiek. A világ rengeteget változott 30 év alatt: marketingesek, politikusok itthon és világszerte használják a gyerekekeket eszközként. A következmények pedig láthatók. Emiatt most – és nem később –  érdemes néhány pontban átismételni, hogy melyek a legfontosabb gyermekjogok.

  1. A legfontosabb gyermeki jog az élethez való jog. Minden gyermeknek joga van arra, hogy életben maradjon és az életét a lehető legteljesebben élhesse meg.
  2. A gyermeknek joga van a méltósághoz. Nem bántható szóval, tettel, nem tehető ki kegyetlenkedések, embertelen bánásmódnak.
  3. A gyermeket megilleti a véleménynyilvánítás joga és a véleményüket is meg kell hallgatni. Ehhez kapcsolódik a megfelelő tájékoztatáshoz való joguk is.
  4. A gyermeknek joga van információkhoz jutni és az állam feladata, hogy védelmet biztosítson a káros hatások ellen. A gyermeket megilleti a magánéletét is tiszteletbe kell tartani.
  5. A gyermeknek joga van a lehető legjobb egészségi állapothoz. Biztosítani kell a számukra a háziorvosi, szükség esetén kórházi ellátást, hozzáférést az egészséges élelmiszerekhez, védelmet a környezetszennyezés ellen.
  6. Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy egyenlő eséllyel jusson hozzá az oktatáshoz. Az alapfokú oktatás kötelező és ingyenes, az államnak minden arra alkalmas eszközzel biztosítani kell, hogy bárki képességeitől függően bejuthasson a felsőoktatásba.
  7. A gyereknek joga van a szociális biztonság hoz, vagyis olyan állami intézkedésekre van szükség, melyekkel segítenek minden, gyermeket nevelő családnak.

A gyerekek elsősorban gyerekek, még akkor is, ha vélemény formálásban és éleslátásban jobbak néhány felnőttnél. Nem csak november 20-án kell a Lánchidat kékre festeni fénnyel, a gyermekjogok az év minden napján érvényesek kell, hogy legyenek.

Ha szeretnél tájékozott felnőtt lenni, a tudatos internet-, és okostelefon használattal kapcsolatos ingyenes e-bookot innen letöltheted.