Kategóriák
SZÁMOLJUNK

Számoljunk! Kepler törvények

A számítási feladatok egyértelmű, hogy fontosak a természettudományos tárgyak tanulása során. Ami, sajnos nem azt jelenti hogy könnyen elsajátíthatók lennének. De mint minden területen itt is lehetőség van sok energia befektetésével sikert elérni.

A siker elérése érdekében a Számoljunk sorozatban ezért olyan számítási feladatokat mutatok be, melyek megoldása általában kihívást jelent.

A videók nagy előnye, hogy rövidek, de mégis alaposak: lényegretörően mondom el a feladatok  megoldásait. Ha néhányszor visszanézed, esetleg kijegyzeteled ezeket, akkor más, hasonló feladatokat is könnyen meg tudsz oldani.

Ha bármelyik videóval kapcsolatban van észrevételed, kérésed, kérdésed, kérem, a hello@onlinetanitas.com e-mail címre írj.

Matematika a csillagok között. 

A fizika nyelve a matematika ezért nem meglepő, hogy bizonyos szabályokat, törvényeket felhasználva egyszerűen tudunk számítani keringési időt és Naptól való távolságot. Az Univerzum hatalmas mérete miatt nehezen felfogható, elképzelhető. A közelünkben lévő bolygókkal való számolgatás, talán kicsit jobban érthetővé teszi közvetlen környezetünk, a Naprendszert.

Kérdés: A Jupiter átlagos távolsága a Naptól 779 milió, a Szaturnusz átlagos távolsága a Naptól 1432 millió kilométer.  Hány földi év alatt kerüli meg a Napot a Jupiter, ha tudjuk, hogy ehhez a Szaturnusznak 29,628 földi évre van szüksége?

A válasz rövid magyarázattal együtt megtalálható a feliratos videóban.