Kategóriák
JELES NAPOK

Magyar Népmese napja

A meséknek kulcsfontosságú szerepük van a gyerekek életében. Sok más mellett személyiségfejlődésük segítője, gazdag szókincsük megalapozója lehet az a sok-sok történet, amit hallanak tőlünk szülőktől, tanároktól. Benedek Elek születésnapja alkalmából ezért is lett  minden év szeptember 30-a a Magyar Népmese napja.

A magyar népmese kulturális örökségünk része, néhány éve pedig hungarikum. Benedek Elek számtalan könyve közül kettő, az Ezüst és Arany mesekönyv pedig generációk által forgatott színes, tartalmas  könyv.

A Magyar Népmese Napja alkalmából minden évben vándorkonferenciát szerveznek. Idén ennek a középpontjában a család állt: Népmese a családban – Család a népmesében. A magyar népmesék viszont számos szempont alapján is csoportosíthatók. A Magyar Elektronikus Könyvtárban megtalálható Folklór-kalendárium például több csoportba kategorizálja a magyar népmeséket és azok változatait.

Mert a meséknek vannak változatai, ahogy változik a világ, úgy változnak a mesék is. Szükséges megértenünk és elfogadnunk, ahogy a világ változik, úgy változnak a mesék is. A megőrzésük mellett fontos, hogy ezek a mesék alkalmazkodjanak a valós élethez, a lassan változó mindennapokhoz.

A csillagmondák – szintén a kultúránk és örökségünk részei – hasonlóan átalakulnak. Döncöl szekerét egykor egy táltos hajtotta, később ez a szekér már szalmát szállított. És ahogy forgott a történelem kereke, egyre másra alakult át ez a történet is.