Kategóriák
ISMERETTERJESZTÉS JELES NAPOK

Vizes élőhelyek világnapja

1971. február 2-án írták alá a Ramsari egyezményt, mely a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek, különösen, a vízimadarak élőhelyeinek védelméről rendelkezik. Hazánkban harminc évvel ezelőtt hirdették ki a kapcsolódó jogszabályt, Magyarországon jelenleg 29 Ramsari Terület van.

A környezeti neveléshez kapcsolódó bejegyzésben készítettem egy összeállítás az vizes élőhelyek világnapja alkalmából, melyben az egyezmény ismertetése és a Balaton néhány értéknek bemutatása mellett összeállítottam egy szövegértés feladat és egy készítettem egy puzzle-t egy szintén védett növényről.

A Vizes élőhelyek világnapját azért február 2-án ünnepeljük. 1971-ben ezen a napon írták alá írták alá a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyeinek védelméről rendelkező államközi megállapodást az iráni Ramsar városában. A megállapodás eredeti célja a gyorsan csökkenő vízimadár állomány megvédése volt. Azonban hamar kiderült, hogy az élőhely megőrzése helyett, a megfelelő eredmény érdekében az ökológiai rendszer fennmaradását kell célul kitűzni.

Magyarországon 30 évvel ezelőtt 1993. április 27-én hirdették ki az egyezmény egységes szerkezetbe foglalt szövegét. A törvény alapján 2011-ben meghozott rendelet szerint Magyarországon 29 tájegység, terület áll védelem alatt. 

A hazai Ramsari Területek:

 1. Szaporcai Ó-Dráva-meder Ramsari Terület
 2. Dinnyési-fertő és a Velencei-tavi Madárrezervátum Ramsari Terület
 3. Kardoskúti Fehér-tó Ramsari Terület
 4. Mártélyi Ramsari Terület
 5. Felső-kiskunsági szikes tavak Ramsari Terület
 6. Izsáki Kolon-tó Ramsari Terület
 7. Pusztaszeri Ramsari Terület
 8. Hortobágyi Ramsari Terület
 9. Tatai tavak Ramsari Terület
 10. Fertő Ramsari Terület
 11. Kis-Balaton Ramsari Terület
 12. Balaton Ramsari Terület
 13. Bodrog-zug Ramsari Terület
 14. Ócsai Turjános Ramsari Terület
 15. Rétszilasi-halastavak Ramsari Terület
 16. Gemenc Ramsari Terület
 17. Béda-Karapancsa Ramsari Terület
 18. Pacsmagi-tavak Ramsari Terület
 19. Biharugrai Ramsari Terület
 20. Ipoly-völgy Ramsari Terület
 21. Baradla-barlangrendszer és felszíni védőövezete Ramsari Terület
 22. Felső-Tisza-vidék Ramsari Terület
 23. Csongrád-bokrosi-sóstavak Ramsari Terület
 24. Nyirkai-hany Ramsari Terület
 25. Rába-völgy Ramsari Terület
 26. Felső-kiskunsági szikes puszták Ramsari Terület
 27. Borsodi-Mezőség Ramsari Terület
 28. Montág-puszta Ramsari Terület
 29. Dél-balatoni halastavak és berkek Ramsari Terület

Balaton

Balaton Magyarország legnagyobb természetes vize. Területe 592 négyzetkilométer, 77 kilométer hosszú és legnagyobb szélessége 14 km. A  tó átlagos mélysége 3-4 méter, de északi partja hirtelen mélyül, míg a déli sekélyebb. Előfordulhatnak hirtelen mélyülések, így az úszni nem tudúk, maradjanak a kiszámítható mélységű vizeken. 

Balaton szeptemberben

A Balaton minden évszakban szép, de nemcsak a szépsége, hanem részes államként az ökológiai jelentősége miatt is érdemes rá vigyázni. Nyáron nagy a tömeg ezért más évszakban is érdemes ide elutazni. Ha éppen befagy a Balaton, akkor sokan korcsolyáznak a jegén. Ezt a hangot a mélyben is hallják az állatok, ezért csak belső részen csendes a víz.  A jégpáncél alatt élő állatok a víz hőmérsékletének csökkenéséhez és változó összetételéhez alkalmazkodva telelnek át. Télen a benne fotoszintetizáló algák és a jég miatt telítettebb oxigénben a víz. A  vastag iszaprétegből a szerves anyagok bomlása miatt metán és kénhidrogén szabadul fel, ami miatt viszont gyakran léket kell vágni a tavon.

Szövegértés feladat

Az elmúlt ősszel néhány napot a Balatonnál töltöttem, az ott készített számtalan fotó és videó közül a Balaton derűs arcát mutatom be ebben a timelapse videóban.

Tura Természetvédelmi Terület

Nem esik a Ramsari egyezmény hatálya alá az a patak, mely 60 kilométer hosszan kanyarog Becske és Jászfényszaru között. A Galga-patak régebben jóval sokfélébb, sokszínűbb élővilággal rendelkezett, nemkülönben a környező rétek. A biodiverzitás csökkenése nagy probléma, az ember tevékenysége nyomán rengeteg faj tűnik el a Földről. Amiért a vizes élőhelyek világnapja kapcsán megemlítem mégis ezt a területet, az az egyhajú virág, ami itt, a Tura Természetvédelmi területem nyílik kora tavasszal. Nagyon fontos, ha valaki meg szeretné személyesen nézni, az csak szakvezetéssel, kísérettel teheti meg. A programot időben meghirdetik a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján.

Amíg nem nyílik a virág és nem látogatható a terület, íme egy puzzle, a növényről.

A természetvédelmi területek védelméről nem csak a vizes élőhelyek védelme kapcsán érdemes beszélni, cselekedni, hanem bármely sérülékeny társulás esetén. Viszont a vízhiány és a vizes élőhelyek csökkenése az elmúlt évben vált drámai módon láthatóvá, de évtizedek munkája kellett ahhoz, hogy eltűnjön a víz a tájból. Az idei csapadékos időjárás ezen valamit segít, de rendszerszintű változásra, új tájformáló szemléletre, jól képzett szakemberekre van szükség ahhoz, hogy a hazánk elsivatagosodása megállítható legyen.