Kategóriák
ÉLETMÓD ISMERETTERJESZTÉS

Az áram ára

Van az a mondás, hogy nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk, úgy tűnik, eljött az idő, amikor ez valóra vált. A tanév kronológián kívül legfeljebb a Facebook oldalon foglalkozom aktuális közéleti hírekkel, a július 13-i, a rezsicsökkentés változtatása  miatt azonban szeretnék segítséget adni azoknak akik tanácstalanok az elektromos energia fogyasztásukat illetően.

Az elektromosság témája az általános iskola nyolcadik osztályában kerül komolyabban a diákok elé. Elég hosszú időn át, több héten keresztül taglalt és sok hasznos információt rejtő tananyagról van szó. Ezt a témakört azzal zárjuk – többek között – , hogy házi feladatként mindenki nézze meg a saját villanyszámláját és számolja ki néhány elektromos fogyasztó fogyasztását. Meglepő lesz, hogy a sok kicsi sokra megy elv milyen igaz egy ingatlan elektromos fogyasztásánál.

Az alábbi számolási feladat hetedik, nyolcadik osztályos anyag. Néhány értéket kell összeszorozni, elosztani és hamar kiderül, mennyi az áram ára. Képleteket nem írok, az egyszerűség kedvéért.


Mennyibe kerül felforralni 1,2 liter szobahőmérsékletű vizet?
A végleges választ te magad fogod tudni megadni, én csak segítek egy kicsit.
A víz fajhője 4,2 kj/kg*oC. Vagyis ahhoz, hogy 1 kg víz hőmérséklete egyetlen Celsius fokkal megnövekedjen 4200 Joule energiát kell átadni a folyadéknak. 1,2 kg víz mondjuk egy négytagú család reggeli teázásához elegendő vízmennyiség. Ekkor Celsius fokonként 5040 J-ra van szükség. Ahhoz, hogy a 20 fokos víz hőmérsékelete 100 fokra emelkedje – vagyis 80 Celsius foknyi növekedés történjen – ezt az értéket meg kell még szorozni 80-al. Most járunk 403 200 Joule-nál, vagy 403,2 kJ-nál. 

1 kWh (kilowattóra) az 3600 kJ, vagyis 1,2 liter 20 fokos víz forralásig melegítése 0,112* kWh elektromos energiát igényel. A valóságban a nem 100%-os hatásfok miatt ettől több energiára van szükség, erről majd később.

Mennyibe kerül mindez? 

A saját számlám szerint 1 kWh jelenleg 36,21 Ft, a 0,112 kWh pedig 4 forint 5 fillér. Amennyiben egy 30 napos hónapban minden nap felforralsz reggel 1,2 liter vizet, akkor 121,5 forintot fogsz ezért
fizetni. A valóságban ettől egy kicsit többet, mert a vízforraló nem 100%-os hatásfokon működik.

A hatásfokot úgy lehet kiszámolni, hogy leméred, mennyi ideig kell működtetni a vízforralót, hogy tényleg elkezdjen forrni a víz. Ekkor a vízforraló teljesítményét (Watt) és a működési időt (másodperc) összeszorzod és meg is lesz a valós fogyasztott energia mennyisége. A mértékegység itt is kWh-lesz.

Az elméleti energiafelhasználást (0,112 kWh) , pedig elosztod a valós fogyasztással (x kWh) és már meg is van a hatásfok. Nem lesz közel a 100%-hoz.
*403,2 /3600 = 0,112

Az utóbbi években azért egyre több helyen általános alapelv, hogy racionálisan kell felhasználni az energiát. Évek óta foglalkozom környezetvédelemmel és azt látom, hogy eddig nem az energiafelhasználás csökkentése, hanem újabb és újabb energiafaló okosmegoldások megvalósítása felé haladtunk. Tény, hogy sokféleképpen tudunk elektromos energiát előállítani – hőerőmű, vízerőmű, atomerőmű, napelem – annak érdekében, hogy fedezzük eszközeink energiaigényét. De van, amikor nem megoldás az energiatermelés vég nélküli fokozása, és van, amikor ezt nem is lehet megtenni. Évek óta írom és mondom, hogy aki igazán környezettudatosan él, az igyekszik a fogyasztását racionalizálni. A pénztárcája érdekében is.

5 javaslat a kedvezőbb áramszámláért

  1. Minden hónapban rögzíted a havi elektromos energia fogyasztást.
  2. Sorba veszed, hogy milyen fogyasztók vannak a háztartásodban és leírod, hogy melyik mennyit fogyaszt.
  3. Figyelsz arra, hogy energiatakarékos berendezéseid, izzóid legyenek. Lehet kapni jó minőségű izzókat, jó áron.
  4. Amit nem használsz, azt kikapcsolod. Amit nem muszáj, azt nem használod.
  5. A standby üzemmód energiazabáló, amit nem használsz, tényleg kapcsold ki. Remek billenőkapcsolós hosszabbítókat lehet venni, ezekkel egy mozdulat ezt megtenni.

Az közműszolgáltatók honlapján is találhatók elég pontos és jó energiakalkulátorok. Bízom benne, hogy a számolási példa segítségével utána is lehet számolni a fogyasztásnak és lehet pénztárcakímélő megoldást találni.

Elektromos távvezetékrendszer