Kategóriák
ÉLETMÓD SZÜLŐKNEK

Miért ne legyen ott a gyerek bizonyítványa a közösségi médiában?

Több szülő számára magától értetődő, hogy megosztják gyerekeik bizonyítványát a közösségi médiában. Ezzel tudják kifejezni büszkeségüket és örömüket. Ez a gyakorlat sajnos számos kockázatot rejt magában.

Adatvédelmi aggályok

A gyerekek adatainak védelme kiemelkedően fontos. A bizonyítványokon szereplő információk – mint a név, iskola, évfolyam és osztályzatok – személyes adatokat tartalmaznak, amelyekkel vissza lehet élni. Ezek az adatok rossz kezekbe kerülve a gyerek biztonságát veszélyeztethetik, mivel lehetőséget adhatnak a személyazonosság-lopásra és egyéb online visszaélésekre.

Ez bizony nem rövid távra szól

A közösségi média felületein megjelenő bejegyzések hosszú távon is elérhetők maradhatnak. Ami ma ártalmatlannak tűnik, az később kínos lehet a gyerek számára, különösen serdülőkorban, amikor az önérzet és a magánélet védelme különösen érzékeny kérdéssé válik. Emellett, amit egyszer megosztunk, azt mások is könnyedén letölthetik vagy képernyőfotót készíthetnek róla, így az eredeti poszt eltávolítása sem nyújt teljes védelmet.

Ami egyszer felkerült, az fent is marad

A közösségi médiában, az interneten bárhol megosztott információk könnyen kikerülhetnek a szülők ellenőrzése alól, ahogy az előző bekezdésben is említettem. Bár a szándék lehet jó is, a gyerekek magánéletének és biztonságának védelme érdekében érdemes körültekintően bánni a gyerekek adataival.

Kinek a gyereke okosabb?

A bizonyítványok nyilvános megosztása felesleges versengést és nyomást helyezhet más szülőkre és gyerekekre. Minden gyermek egyedi, és más-más területen lehet tehetséges. A folyamatos összehasonlítás helyett fontosabb a belső motiváció és az egyéni fejlődés hangsúlyozása.

Bár a szülői büszkeség természetes érzés, érdemes körültekintően bánni a gyerekek adataival. A bizonyítványok nyilvános megosztása helyett más módon is kifejezhetjük az elért eredmények miatt érzett örömünket.

Hozzászólnál? ITT megteheted!