Kategóriák
ISKOLA

Önfegyelem és csapatjáték próbája – így alakítsd ki az otthoni napirended

A jelentősen megváltozott életkörülmények, az iskolák bezárása és számos más bizonytalan tényező mellett fontos, hogy megőrizzük a jó egészségi és mentális állapotunkat, higgadtságunkat és lelkierőnket. Éppen ezért mielőtt elkezdjük a különböző oktatási módszerek és jógyakorlatok megosztását, beszéljünk arról, hogyan alakítsuk ki az otthoni napirendünket huzamosabb otthon tartózkodás idején. 

Március 16-tól tantermi digitális oktatási munkarend lép életbe, az iskolák ideiglenes bezárása miatt 1,2 millió gyermek marad otthon. Hamarosan kiderült, hogy a tantermi digitális oktatás a gyakorlatban hogyan fog megvalósulni és a szintén otthon maradó szülők otthonról való dolgozása. 

A napi rutin, a szoros időbeosztás és úgy általában a strukturált idő segít abban, hogy jobban érezzük magunkat. Éppen ezért fontos, hogy az kormányzati tájékoztatás és az operatív törzs utasításainak megtartása mellett, minden változás ellenére tartsuk magunkat egy napirendhez, a napi teendők elvégzésében pedig a megfelelő fontossági sorrendhez. 

Az otthonmaradás miatt vonzónak tűnik a lehetőség, hogy egy ideig némán porosodjon az ébresztőóra. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a gyerekeknek ugyanúgy szükséges tananyagot elsajátítani, tanulni, így a délig lustálkodás helyett ugyanúgy időben fel kell kelni felnőttnek, gyereknek egyaránt. A napirend kialakítása mellett szól, hogy a rutinok kialakítása után kevésbé terhelt aggyal jobban tudunk fókuszálni. A tervezésnél azt is jó figyelembe venni, hogy mikor és mire alkalmas az agyunk és a persze azt is, hogy mennyi ideig tudunk egy feladatra koncentrálni. 

Első lépésként a felkelés és nyugovóra térés időpontját minden nap ugyanarra az időpontra érdemes beállítani. Ez a rendszerességen kívül az alvás minőségét is jelentősen tudja javítani. Az alváshoz hasonlóan az étkezések is legyenek ugyanabban az időben, az ébrenléttel eltöltött 14-16 óra ezek segítségével jól strukturálható.

A napi kötelező tevékenységek naptárba foglalása mellett hasznos, ha más elfoglaltságainkat és az általános jóllétünkhöz szükséges tevékenységeket is beírjuk a napirendbe. Az az ételek elkészítése, a lakás és a holmijaink tisztában tartása, a napi levegőzés, a testmozgás, szintén időt igényel, ezért már előre számoljunk ezekkel az elfoglaltságokkal is.

Okoseszközök használata:
A magyar gyerekek az európai átlaghoz képest kevésbé használják önképzésre az okoseszközeiket, náluk a kockulás azt jelenti, hogy youtube videókat néznek, online játékokat játszanak és különböző applikációkon keresztül kapcsolatot tartanak kortársaikkal. Annak ellenére, hogy rengeteg ingyenes és magyar nyelven is elérhető alkalmazás elérhető. Az egész napos otthonlétnél vonzó lehetőségnek tűnik szülőnek, gyereknek egyaránt rácsatlakozni a netre és céltalanul, vagy célzottan, de ráfüggeni. Érdemes ennek már a kezdetekkor elejét venni az online töltött idő monitorozásával, kordában tartásával.

A munkamegosztás mindig is fontos volt, most pedig különösen, hiszen senkinek sem végtelen az ereje. Közösen, jó feladatkiosztással minden otthon tartózkodó családtagnak jut ideje a kötelező feladatokon kívül saját magára és a pihenésre is. 

Bármilyen furcsának tűnik, a pihenésre is érdemes időt elkülöníteni, amikor a kötelező feladatokon kívül olyan elfoglaltságot végzünk, ami feltölt, kikapcsol.

Amibe viszont nem érdemes belefogni, az az egyébként is stresszel, megerőltetéssel járó tevékenységek. Egyéntől és élethelyzettől függ, de ilyen lehet egy jelentős fizikai erőt igénylő tavaszi nagytakarítás, vagy az egész lakást házat felforgató selejtezés. 

A napirend megvalósulását elősegíti, ha a tevékenységeket egy táblázatba foglaljuk és az egyes családtagok napi teendőit kipipálva mindenki a jól érezheti magát.

Szeretnél hozzászólni? Itt megteheted: Online tanítás – természettudományok

Szeretnél jógyakorlatot, tapasztalatot megosztani? Gyere az Online tanítás – természettudományok Facebook csoportba beszélgetni! 

onlinetanitas.jpg

Egy hozzászólás a(z) “Önfegyelem és csapatjáték próbája – így alakítsd ki az otthoni napirended” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.