Kategóriák
SZÁMOLJUNK

Számoljunk! Fotoszintézis

A számítási feladatok egyértelmű, hogy fontosak a természettudományos tárgyak tanulása során. Ami, sajnos nem azt jelenti hogy könnyen elsajátíthatók lennének. De mint minden területen itt is lehetőség van sok energia befektetésével sikert elérni.

A siker elérése érdekében a Számoljunk sorozatban ezért olyan számítási feladatokat mutatok be, melyek megoldása általában kihívást jelent.

A videók nagy előnye, hogy rövidek, de mégis alaposak: lényegretörően mondom el a feladatok  megoldásait. Ha néhányszor visszanézed, esetleg kijegyzeteled ezeket, akkor más, hasonló feladatokat is könnyen meg tudsz oldani.

Ha bármelyik videóval kapcsolatban van észrevételed, kérésed, kérdésed, kérem, a hello@onlinetanitas.com e-mail címre írj.

Kémia – Fotoszintézis

Van egy kémiai reakció, mely segítségével könnyen és gyorsan össze lehet kapcsolni a kémiát és a biológiát. Jó, több ilyen reakció van… De ez az első, amivel találkozik, az, aki kémiát tanul. A 7. osztályban képletekre fordított reakció pedig egészen az érettségiig elkísér. 

A fotoszintézis folyamata elég fontos és nem csak a melléktermékként keletkező oxigén jelentősége miatt. Hanem azért is mert ebben a biológiai, kémiai folyamatban keletkezik a szervetlen anyagból szerves.

A kérdés: fotoszintézis során a növények vízből és szén-dioxidból cukrot és  oxigént állítanak elő. 245 dm3 standardállapotú szén-dioxidból hány gramm oxigén keletkezik?

A válasz rövid magyarázattal együtt megtalálható a videóban.