Kategóriák
ISMERETTERJESZTÉS JELES NAPOK

Vizes élőhelyek világnapja

1971-ben írták alá a vizes élőhelyek védelméről szóló nemzetközi egyezményt, melyhez Magyarország néhány évvel később csatlakozott. Hogy miért jelentős ez ez egyezmény? A bejegyzésből kiderül.

A Kaszpi tenger partján van egy kisváros, Ramsar. Ebben a városban írták alá a vizes élőhelyen védelmének jelentőségét megfogalmazó nemzetközi egyezményt 1971. február 2-án.  Az egyezmény hatályba lépése 1975-ben történt, és Magyarország 1979-ben csatlakozott hozzá.

A mai napig 169 ország írta alá ezt a megállapodást, melynek központi célja a vizes élőhelyek megőrzése, fenntartható hasznosításuk elősegítése, valamint megfelelő jogi, intézményi és együttműködési keretek biztosítása. A víz nem csupán életteret jelent, hanem az iható édesvíz ésszerű felhasználása is létfontosságú a mindennapi életünk szempontjából.

Magyarországon az évek során 29-re nőtt a ramsari területek száma, beleértve a tatai Öreg-tavat, a Velencei-tavat, a Balatont, a Felső-Tiszát, -t és az Ócsai turjánost.

További részletek az egyezményről és a Ramsar Egyezményről való részletes információkért a természetvédelem.hu honlapon találhatók, és mindenképpen érdemes ezekbe beleolvasni.

A fotó a tatai Öreg-tó partján készült egy szép nyári napon. Annyira átjön a nyári, derűs és friss hangulat, hogy készítettem belőle egy nagyméretű képet és egy online puzzle-t.

Kérem, add meg a neved és az e-mail címed, hogy elküldhessem neked ezeket.