Kategóriák
ISMERETTERJESZTÉS JELES NAPOK

Madarak és fák napja

Néhány év kivételével 1906 óta ünnepeljük a Madarak és fák napját. Környezetünk védelme és az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztés még soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. Vajon honnan ered ez a nevezetes nap és hogyan tudjunk ma megtartani ezt a napot?

A fotoszintészis folyamata és jelentősége

A zöld növények, köztük a lombos fák a fotoszintézis során a levegő szén-dioxidjából és vízből a napfény energiájának segítségével szénhidrátot állítanak elő, a folyamat során oxigén is keletkezik. Az oxigén egy színtelen szagtalan gáz, az élethez nélkülözhetetlen. Kalandos felfedezése egészen a XVIII-ig nyúlik vissza. Joseph Pristley zöld hajtásos növényekkel folytatott kísérletei nyomán az elemet Antoine Laurent de Lavoisier franca vegyész azonosította. A fotoszintézist, a folyamat a fény és sötét  szakaszát Jan Ingenhousz holland orvos fedezte fel, ahogy azt is , hogy a fotoszintézis során a növények tömege a levegő szén-dioxidjának megkötésével növekszik. Ezt a folyamatot néhány évvel később nevezték el fotoszintézisnek, általános képlete így írható le:
6CO2 + 6H2O + fényenergia = C6H12O6 (glükóz) + 6O2 + E

A hazai madárállomány védelme

A lombos fák a nem csak fotoszintetizálnak, hanem a maguk mikrokörnyezetében számtalan élőlénynek nyújtanak otthont, életterületet. Több szempontból is hasznos és nélkülözhetetlen részei az ökoszisztémának. Ahogy a fákat, úgy a hasznos madarakat, élőlényeket szükséges védelembe venni. Hazánkban a XX. század elejére annyira megfogyatkozott a madárállomány, hogy maga Hermann Ottó is aggodalmát fejezte ki emiatt. A védett állatokról szóló 1901-es rendelet 3 évvel későbbi kiegészítésének köszönhetően 1904-re már az itt élő fajok harmada védettséget élvezett.

Érdemes megjegyezni, a madarak védelme érdekében 1902 tavaszán megszületett egy nemzetközi egyezmény Párizsban. Ez meghatározta, hogy hasznosságuk miatt mely madarak kapnak védettséget. A példaértékű egyetértés követeztében Európa számos országa csatlakozott az egyezményhez, Svédországtól Spanyolországig. Ilyen előzmények után Chernel István ornitológus szervezte meg az első madarak és fák napját, iskolai keretek közé pedig Apponyi Albert vallás és közoktatásügyi miniszter 1906. április 27-i rendelete nyomán. Klebelsberg Kúnó valllás és közöktatási miniszter elődje előtt tisztelegve gondoskodott arról, hogy ez az ünnep fennmaradjon. 

Íme három remek online program a Madarak és Fák napja alkalmából

Otthonról az erdőbe címmel május 10-től minden hétköznap reggel online erdei iskolai foglalkozásokat indítanak az erdészeti erdei iskolák a környezeti nevelés jegyében, olvasható az Országos Erdészeti Egyesület Facebook oldalán. Az első alkalom május 10-én lesz, amikor a Budakeszi Vadaspark  „Madárkonyha: mit esznek a madarak és mivel?” című videójával veszi kezdetét az online erdei iskola. 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park egy kívjátékra hív minden érdeklődőt. A teszetős kivitelezésű, szórakoztató és nagyon alapos feladványokból álló “játszva tanulós” kvíz megoldói pedig nagyon hasznos és széleskörűen használható ismeretekhez juthatnak hozzá.

A Modern Iskola erre a napra összegyűjtütt feladat- és játéköteleit ajánlom még erre a napra. Az irodalmi művetség gyarapítását is segítendő, gyönyörű veseket és regényeket válogattak össze és ajánlanak az olvasók figyelmébe, ezen kívül egy remek fahatározó akalmazást.

Hivatkozott blogbejgyzés: Forest&Fruit – Fát ültetni nem kell félnetek jó lesz

Szeretnél hozzászólni? Itt megteheted: Online tanítás – természettudományok

Szeretnél jógyakorlatot, tapasztalatot megosztani? Gyere az Online tanítás – természettudományok Facebook csoportba beszélgetni!

onlinetanitas_normafa-.jpg

Egy hozzászólás a(z) “Madarak és fák napja” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.