Kategóriák
ISKOLA

Tanévzárás játékosan

Mivel is lehet lezárni ezt a rendhagyó tanévet? Egy rövid értékeléssel, egy titkosírásra is alkalmas rendszer bemutatásával és egy játékos élménygyűjtővel.

Június 15-én hétfőn véget ér ez a több szempontból is rendhagyó 2020/21-es tanév.  Három hónappal ezelőtt azt írtam, hogy az elkövetkező időszakban fegyelemre és csapatjátékra lesz szükség. Ez be is igazolódott, azonban a digitális tanrend minden önfegyelem és csapatjáték megléte mellett komoly erőfeszítést kívánt gyerektől, szülőtől, és tanártól is. Nem lehet elég hálásnak lenni ott, ahol megfelelő feltételek, korrekt szakmai és szülői támogatás mellett tudott működni ez a rendszer. Sajnos volt, ahol nem. Az elmúlt hónapok történéseit pedig majd néhány hónap távlatából lehet alaposabban értékelni, kissé kipihenve az elmúlt időszakot.

A 2019/20-es tanév utolsó napjára egy nyári bingóval és egy puzzle-vel készültem; forrás megjelölésével, változtatás nélkül mindkettő használható, ajánlható.

A Mengyelejev által 1869-ben megalkotott periódusos rendszer  sokak számára egy átláthatatlan betűrengetegnek tűnik. Jelentőségéhez képest meglehetősen kevesebben használják a mindennapokban. Egyedül a keresztrejtvények masszív szereplői az elemek. Ismerős: függőleges 2.: folyékony halmazállapotú fém; a megoldás: Hg (higany).

Pedig érdemes kreatívan játszani a periódusos rendszerrel. A vegyjelek segítségével  fejtörőket, történeteket, recepteket, rövid vagy hosszabb üzeneteket lehet titkosírással leírni.  Ki gondolná, hogy a foszfor, alumínium, asztácium, kén,  jód, nitrogén, tantál, vagy a haladóknak a protaktínium, lantán, cézium, indium, tantál  vegyjele egymás után írva egy könnyen elkészíthető desszert neve? (Megoldás a cikk végén*). Aki nem ismeri jól a periódusos rendszert, nehezen találja ki a megoldást.

Rakd ki a VAKÁCIÓ! feliratot, a játékért kattints a linkre!

previewVakáció

 

A nyár gyerekek számára a pihenésről, feltöltődésről kell, hogy szóljon. A rövid évértékelés után a szeptemberig tartó időszakban érdemes minél több időt időt a szabadban lenni. Játékos, tanulós feladatok helyett pedig pihenni, feltöltődni: tárgyak helyett élményeket gyűjteni. Ezzel a letölthető és kinyomtatható nyári bingóval ehhez adok egy kis segítséget mindehhez.

Letöltéshez kattints a képre!

nyari_bingo_onlinetanitas.jpg
nyári bingó

Ha szeretnél hozzászólni, akkor ITT megteheted.

Kövesd a blog Facebook oldalát ITT.

Ha szeretnél beszélgetni, csatlakozz a csoporthoz ITT, nyáron is lesznek hasznos, izgalmas tartalmak.

*PALACSINTA

P: foszfor, Al: alumínium, Ac: asztácium, S: kén, I: jód, N: nitrogén, Ta: tantál
vagy
Pa: protaktínium, La: lantán, Cs: cézium, In: indium, Ta: tantál.