Kategóriák
ISKOLA

Rugalmasság és kitartás – ezt vitted magaddal a 2020/2021-es tanévből

Véget ért ez a sok szempontból rendhagyó tanév. Egy évvel ezelőtt azt hittük, magunk mögött hagytuk a pandémiát, idén már tudjuk, még nincs vége. Nem túlzás azt mondani, hogy embert próbáló időszak volt, az oktatás minden résztvevőjének. Diáknak, tanárnak és szülőknek egyaránt. Előrebocsátom, a tanév értékelése szubjektív lesz (és hosszú), nyilván másként is meg lehetett élni ezt az időszakot.

Míg az előző 2019/2020-as tanévben az önfegyelem és a csapatjáték fontosságát emeltem ki, idén inkább a rugalmasság és a kitartás volt az két képesság, amit szerintem a végletekig előtérbe kellett helyezni. Az elmúlt időszak kronológiáját áttekintve, látható lesz, ez a tanév nem volt szokványos. Lehetséges, hogy a történtek felsorolása nem teljes, többek között azért, mert a tanév során megjelent EMMI közlemények elérési útvonala időközben megváltozott. Kiegészítést szívesen fogadok a blog e-mail címén.

  1. A járvány alakulása I. félév

A 2020/2021-es tanévvel kapcsolatban augusztus 11-én jelent meg egy közlemény Normál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola címmel az EMMI honlapján. Ez után két nappal, augusztus 13-án már a Magyar Közlönyben is olvasható volt a 27/2020. (VIII. 11.) EMMI rendelet  a tanév rendjéről. A koronavírusos megbetegedések száma ekkor már egyértelműen növekedett. Ami okkal töltötte el a aggodalommal  az oktatásban résztvevőket.

A tanév minimális felkészüléssel kezdődött el. A hírek szerint fertőtlenítőszerek augusztus végén érkeztek meg az intézményekbe. A légúti fertőzés ellen maszkkal lehet a legjobban védekezni, hatékony védelmet adó FFP2-es maszkok kiosztása a tanárok, diákok számára nem történt meg. Az iskolák a házirendjük módosításával megtehették azt, hogy maszkviseletre kötelezték az intézmények területén tartózkodókat. A szabadságjogokat hangsúlyozó és az álhíreknek bedőlő emberek – erről majd később – miatt ez az egyebekben hatékony védekezési mód egyszerűen náhány helyen nem volt megoldható.

Annak ellenére, hogy az őszi szünet miatt az iskolák 10 napra bezártak októberre, a járvány növekedési üteme nem lassult. Védelmi intézkedésként néhány intézményben vegyvédelmi ruhába öltözött katonák fertőtlenítettek szünet idején, ott ahol napokkal előtte gyerekek bármilyen védőfelszerelés nélkül szaladgáltak. A hatékonyságról megoszlanak a vélemények, mindenesetre drámai hangvételű bejelentést követően november 2-tól szigorodtak a maszk viselésének szabályai.

A WHO álláspontja szerint csak a végső esetben szükséges bezárni az iskolákat. A Szülői Hang által készített felmérés szerint a választ adó szülők jelentős része elégedetlen volt az iskolai járványkezeléssel. November 10-től újabb szigorító intézkedéseket kellett bevezetni, a közép-és felsőoktatási intézmények átálltak digitális tanrendre. A nagyon lassan közeledő téli szünettől sokan várták, remélték a járvány második hullámának enyhülését. Novemberben sor került a pedagógusok iskolai tömeges tesztekésére, kettő, egymást követő héten. Utólag már lehet tudni, hogy a második hullám december 20-a körül tetőzött. A 14 évnél fiatalabban és az óvodások milliós tömege -vagyis az ország lakosságának 10%-a nap, a téli szünetig mint nap kapcsolatba került másokkal. Az esetleges fertőzöttségről, a tünetmentes de fertőző személyek szémáról a tesztelés hiánya miatt nincs információ. 

  1. Védőoltás

A koronavírus ellen a maszkon és kézfertőtlenítő kívül hatékony védelmet a  védőoltások jelentenek. Az oltással  kapcsolatban november 27-én érkezett bejelentés, hogy levélben vagy interneten történő regisztráció során iratkozhatnak fel azok, aki oltást szeretnének, mert Ezzel felmérhető, hányan gondolkodnak azon, hogy beoltatják magukat. December 8-án elindult a regisztráció a koronavírus elleni oltásra és december 11-én közzé lett téve, hogy A koronavírus elleni védőoltás ingyenes lesz, a lakosság beoltása oltási terv alapján fog történni. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.

Az oltási tervvel kapcsolatos információk Magyarország Kormánya Facebook oldalán is nyomon követhetők voltak. 2020. december 23-án megtudtuk, hogy Az oltási terv rendelkezésre áll, már csak a vakcina hiányzik. A regisztrációnak lesz jelentősége, hiszen amikor tömeges lesz az oltás, akkor számítani fog, hogy ki mikor regisztrált. Addig az operatív törzs terve lapján oltunk”  

Pedagógus szempontból az az érdekes, hogy 3 hónappal korábban, 2020. szeptemberében Müller Cecília, Országos Tisztifőorvos az IME egészségügyi szaklap országos egészség-gazdaságtan konferenciáján egy kérdésre válaszolva azt mondta, ha lesz is oltás, azt mindenképpen az „első vonalban” dolgozóknak kell megkapniuk; az egészségügyben dolgozóknak, majd a magas kockázatú csoportba tartozóknak, illetve az ország közszolgáltatásában részt vevőknek, valamint a pedagógusoknak.

Az oltási terv december 31-én jelent meg, az oltási sorrend a következő volt: 
I. Egészségügyi dolgozók
II. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek
III. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek
IV. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal
V. 16-18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek
VI. Kritikus infrastruktúrában dolgozók
VII.Valamennyi 16-18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

Az oltási tervben nem volt nevesítve a tanárok százezres bázisa.

Az oltási tervet, az ezzel kapcsolatos, egymásnak olykor ellentmondó kommunikációs paneleket, a járvánnyal kapcsolatos közösségi médiás közvéleménykutatásokat nem részletezem. A lényeg, hogy a pedagógusok tömeges oltására végül 4 hónappal később, a tavaszi szünet kezdetétől került sor.

  1. A járvány alakulása II. félév

A járvány alakulását a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja alapján lehetett prognosztizálni, a 4. hét adatai a következők.

A továbbra is – olykor textilből készült –  saját maszkkal felszerelkezett tanárok és diákok, a mindenhol máshol kötelező másfél méteres távolságot az osztályteremben nyilvánvalóan nem tudták betartani. Minden nap több tucatnyi gyerek evett egy légtérben, csak sokkal kisebb helyen, mint mondjuk egy üzemi étkezde. Nem volt meglepő, hogy a járvány harmadik hulláma úgy csapott le az országra, hogy a második még véget sem ért. Az aktív fertőzöttek száma február közepétől nagyon meredeken emelkedni kezdett. A koronavírus okozta megbetegedés vezető halálokká vált. Még úgy is, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a középiskolások nem tértek vissza a jelenléti oktatáshoz január 11-én.

A vírus elleni védekezésben ekkor már kevésnek bizonyult az ingyenes parkolás, a 7 órai boltzár, az éjszakai kijárási korlátozás, a beltéri maszkhasználat. Drasztikus intézkedések meghozatalára volt szükség: március 5-én ismét lezárt az ország. Március 8-től az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon kívül minden üzlet bezárt. Később kiderült, a virágboltok nyitva maradhatnak. Meg néhány más üzlet is.

A digitális oktatás minden  szépségével és nehézségével együtt 6 hétig tartott, beleszámolva a tavaszi szünetet is. Az iskolákat végül fokozatosan nyitották újra, az alsós gyerekek 3 héttel a harmadik hullám tetőzése után, április 19-én tértek vissza a jelenléti oktatáshoz. Azon a napon 199 ember hunyt el koronavírus okozta megbetegedés miatt. A felső tagozat, valamint a középiskolások 3 héttel később, május 10-én fejezték be a digitális tanrendet. Ezt követően nap, mint nap bejártak az iskolába, a tanév végéig hátralevő 5 hétben. Vagy, amennyiben lehetőség volt erre, otthon maradhattak és hibrid oktatásban vehettek részt. A felsőoktatásban tanulók maradtak az online oktatási formánál. Június 15-én pedig végre véget ért a tanév.

Ezt a naplószerű, de még így is terjedelmes felsorolást szükséges még kiegészíteni kettő – szerintem – jelentős tényezővel. Beszéljünk egy kicsit a karanténoktatásról és a digitális tanítás módszertanáról.

  1. Mi is az a karanténoktatás?

A 184 napig tartó 2020/2021-es tanév jelentős részét valós immunvédelem nélkül csinálták végig a tanárok. Annak a pedagógusnak a védettsége, aki egészséges mivolta és kora miatt a tavaszi kampányoltásban került sorra a védettsége – az oltás időpontjától függően – körülbelül május 20 után alakulhatott ki. Mivel a 12 év felettiek oltása most zajlik, a gyerekek részéről nem beszélhetünk védettségről. Ennek a helyzetnek a következtében megtörténhetett, hogy egyik percről a másikra osztály, osztályok kerültek karanténba, kényszerültek digitális oktatásra. Miközben aggódhattak a saját, a szeretteik, az osztálytársaik, tanáraik egészségéért, életéért. Ezzel kapcsolatban sok szomorú és egyben felháborító hír jelent meg, utólag a legtöbbször kiderült, hogy komolyabban kellett volna venni a helyzetet.

  1. Jelenléti vs digitális oktatás

Aki nem tanítással foglalkozik, annak számos esetben nem nyilvánvaló, hogy mivel is foglalkozik egy pedagógus. Azon kívül, hogy szolidan áll a tábla előtt és magyaráz. A tanítás sokkal több, mint magyarázat és a tananyag ledarálása. Sokkal inkább tudásátadás, nevelés és képességfejlesztés megfelelő módszertan mentén. Módszertanról a blogban egyelőre kevesebbszer – a zárt Facebook csoportunkban többször – esik szó, abban azonban még a leglaikusabbakkal is meg tudunk egyezni, hogy másként működik a tanítás online és az iskolában.  Ez alatt nem azt értem, amit Egerbaktán művelt az a védőnő, aki családi pótlék megvonással fenyegette a digitális oktatásból kimaradókat.

A digitális oktatás egy teljesen új módszertant kíván, hogy a megváltozott helyzethez és a gyerekek igényeihez igazodva teljesüljenek a meghatározott kimeneti feltételek. Jelenléti oktatásról átállni digitális oktatásra, akár egyetlen nap alatt, módszertanilag kihívás és plusz energiát igénylő folyamat. A járványgörbe és egyéni megbetegedések alakulásának függvényében különösen.

Ez egy nehéz tanév volt. Végtelenül rugalmasan és hihetelen kitartással kellett elvégezni a feladatokat.  Amikor nincs választás, nyilván szükséges teljesíteni ezeket. Az elkövetkezőkben viszont érdemes kalkulálni az erőforrás igénnyel, az ellentételezéssel, valamint megadni az elvégzett feladatokért a megfelelő elismerést.

Szeretnél hozzászólni? Az Online tanítás – természettudományok Facebook oldalán megteheted ITT.

Van még kérdésed? Kérem, keress e-mailben ITT.

Források a hivatkozott cikkeken kívül: 
ATLO koronamonitor: https://atlo.team/koronamonitor-reszletesadatok/
Magyarország Kormánya Facebook-oldal: https://www.facebook.com/kormanyzat
Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapja: https://nnk.gov.hu/
Tájékoztató oldal a koronavírusról: https://koronavirus.gov.hu
Telex hírportál: https://telex.hu

Kapcsolódó tartalom:
Önfegyelem és csapatjáték

Egy hozzászólás a(z) “Rugalmasság és kitartás – ezt vitted magaddal a 2020/2021-es tanévből” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.