Kategóriák
SZÜLŐKNEK

Tanulj velem természettudományt!

Péntek 13-án is.

A péntek 13 babonája évezredek óta él, egészen az ókori görögökig vezethető vissza. A tökéletes 12-es után következő 13-astól már évezredekkel ezelőtt tartottak a számmisztikában hívők. Tudtátok, hogy mára világszinten jelentős többletkiadást okoz ez a babona? Vajon mit lehet tenni ellene? Elmesélem.

Előfordulhat ugyanis, hogy emiatt a babona miatt nincs 13. emelet egy hotelben, vagy az, hogy ehhez a dátumokhoz igazítanak jeles eseményeket. A Biblia szerint az utolsó vacsorán Jézussal együtt tizenhárman ültek az asztalnál így vannak, akik nem hajlandóak 13 fős asztaltársaságban étkezni. Párizsban ezért is volt elterjedt a quatroziéme intézménye: ekkor az asztaltársaságnak kiközvetítettek egy 14. vacsoravendéget. A péntek nem volt egy szerencsétlennek tartott nap, nehéz is lett volna hetente tartani ugyanattól a naptól. 

. . .

A babonák és babonás félelmek a tudatalattira hatnak. A szorongásnak eredete és következménye is lehet hinni a megmagyarázhatatlan és félelmetesnek tartott, valójában nem létező dolgoktól.  A bizonytalan és szorongó ember kapaszkodik tudománytalan hidelmekbe. Nem szabad elítélni, ha valaki nem kedveli ezt a napot, mások érzéseit érdemes tiszteletben tartani, de tudással és az abból fakadó magabiztos tapasztalással a legtöbb babona sötét árnya messze űzhető.

. . .

A mindennapokban elengedhetetlenül fontos, a természettudományokban tájékozottság. Ennek segítségével a naponta szárnyra kapó hírek között el tudjunk igazodni.

A tizenévesek számára pedig különösen fontos ez a tudásanyag. Ez nem csak lexikális tudást, a nehéz vagy kevésbé nehéz számítási feladatokat, hanem komplex, természettudományos ismereteket, problémafelismerő- és megoldó képességeket is jelent. 

A tanítás során arra törekszem, hogy ezt a szemléletet is átadjam. Mindemellett természetesen haladunk a tananyaggal, pótoljunk, rendszerezünk és gyakorolunk is.

Az együtt tanulás során az a célom, hogy a diákoknak továbbadjak minden szükséges ismeretet. Ugyanakkor az is fontos számomra, hogy a tananyagot szisztematikusan és hatékonyan dolgozzuk fel. Olyan módon, hogy ne csak a hiányosságokat pótoljunk, hanem az megtanultakat megértsük és alkalmazzuk. Így sokkal könnyebbé válik megfelelni az iskolai dolgozatok során: a diák velem nem gépiesen megtanulja, hanem komplexen megérti az ismereteket. Emellett, ha van igény rá, a gyakorlati alkalmazásokra is hangsúlyt fektetek. Így lehetővé válik az, hogy a tanulók valós életbeli helyzetekben is tudják kamatoztatni a megszerzett tudásukat.

Röviden így mesélhetném el, hogy mi is az én tanári hitvallásom és ezt teszem azért, hogy a diákjaim nem a babonáktól ne tartsanak, hanem biztos tudással rendelkező, tájékozott felnőttek legyenek.

. . .

Ha szeretnél nekem segíteni, abban, hogy minél több emberhez eljussak, kérem, oszd meg ezt a bejegyzést, vagy küldd el valakinek, akinek szüksége van rá. Köszönöm, előre is.