Kategóriák
ÉLETMÓD SZÜLŐKNEK

Mennyi időd van egy nap?

Tanárként elkötelezett vagyok abban, hogy minden lehetséges eszközzel segítsek a diákoknak megbirkózni a tanulás okozta kihívásokkal. Arra törekszem, hogy bemutassam, a tanulás nem kell, szenvedés legyen, sőt a legjobban egy pozitív, megerősítő környezetben lehet tanulni.

Ötrészes minisorozatban minden nap megosztok egy olyan eszközt, ami könnyebbé és eredményesebbé teheti a tanulás folyamatát.

I. rész – Rendezettség

II. rész – Rendszeresség

III. Időgazdálkodás

Számoljunk! Ha egy nap 24 óra és egy óra 3600 másodperc, akkor mennyi időt kell jól beosztani naponta? Számolás nélkül is tudjuk a választ, hogy lehetőleg az összeset.

Mielőtt az időbeosztásról lenne szó, azt hadd mondjam el, hogy e téren nem szabad túl szigorúnak lenni magunkhoz, mert a túl feszes időbeosztás is stresszes lehet.

A mindennapi iskolai teendőket meghatározza az órarend, amin mi nem igazán tudunk változtatni. Viszont az előtte és az utána rendelkezésünkre álló idővel jól kell tudni gazdálkodni.

Számos módszer létezik a teendők és napi elfoglaltságok rögzítésére, ezek közül válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelőt. Lehet ez egy elektronikus naptár, de lehet ez egy kézzel írt naptár is. Ezek az időgazdálkodási eszközök azért praktikusak, mert segítenek nyomon követni a feladatainkat és hosszú, távon, visszakereshető módon.

A rögzített elfoglaltságokat ezek után priorizáljuk, határozzuk meg azokat a feladatokat, amelyek a legfontosabbak és a legnagyobb hatással vannak céljaink elérésére, pl. menjünk el az iskolába, edzésre. Természetesen ezeken kívül is vannak fontos feladatok, ezeket végezzük el mindenképpen. Így nem vesztegetjük az időnket kevésbé fontos dolgokra.

Az elfoglaltságok rögzítése mellett fontos a teljes nap megtervezése, az, hogy ne csak a kötelességeknek, hanem minden más tevékenységnek is tervezzünk időt. Lehet, hogy kissé furcsa, de előre tervezzük be a pihenőidőt. Három dolgozat egy nap? Ilyenkor ne tervezzünk rögtön tanulást, hanem legyen egy óra játék, sport, semmittevés. A hatékonyságot az ilyen üresjáratok nagyon meg tudják növelni.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy az időt ne csak tanulással és kötelező feladatokkal töltsük. Legyen időnk a családra, barátokra és szabadidős tevékenységekre is. Ezek jelentősen hozzájárulnak a jó életminőséghez.

Összefoglalva szervezetten és tervezetten sokkal több feladatot tudunk elvégezni, de mindig jusson idő és energia a feltöltődésre, kikapcsolódásra is.

Egy hozzászólás a(z) “Mennyi időd van egy nap?” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.