Kategóriák
ÉLETMÓD ISKOLA

Így tanulj könnyedén természettudományt

Tanárként elkötelezett vagyok abban, hogy minden lehetséges eszközzel segítsek a diákoknak megbirkózni a tanulás okozta kihívásokkal. Arra törekszem, hogy bemutassam, a tanulás nem kell, szenvedés legyen, sőt a legjobban egy pozitív, megerősítő környezetben lehet tanulni. 

Ötrészes minisorozatban minden nap megosztok egy olyan eszközt, ami könnyebbé és eredményesebbé teheti a tanulás folyamatát.

I. rész Rendezettség

II. rész Rendszeresség

III. rész Időgazdálkodás

. . . .

Miért kell tanulni a kovalens kötésről, meg a dolomitról? Minek kell megtanulni, a másodfokú egyenlet megoldóképletét, kinek lesz ez hasznos? Ilyen és ehhez hasonló panaszos hangokkal elég gyakran találkozom, főleg, akkor amikor valaki a hazai oktatási rendszerrel kapcsolatban fogalmaz meg kívánalmakat.

Ezeknek az embereket megnyugtatnám, hogy nem baj, ha ő éppen nem tudja, mi a kovalens kötést, vagy nem ismeri a dolomit tulajdonságait, sőt az sem nagy baj, ha most már felnőttként fogalmas sincs a másodfokú egyenlet megoldóképletéről.

De ha másnak sem lettek volna meg ezek az ismeretek és tudás, akkor 

  • palatáblán olvasná az Facebookot, Instagramot 
  • nem lenne védett néhány dolomitszikla például Budapesten
  • nem lenne még Facebook és Instagram sem.

Ha belátjuk, hogy egy tudományt hasznos elsajátítani és olyan szerencsések vagyunk, hogy még szaktanárunk is van hozzá, sokkal könnyebben és jobban tudunk tanulni.

A kissé hosszúra nyúlt bevezető után íme néhány javaslatot, hogyan tanulj természettudományt, legyen az fizika, kémia vagy biológia.

Korábban már írtam erről egy bejegyzést, a visszajelzések és az újabb tapasztalatok alapján íme néhány up to date javaslat

  1. A magolást felejtsd el.  A természettudományok megérthetők, igaz, minden területnek megvan a maga sajátos logikája. Emiatt nem egyszerű minden szükséges ismeretet elsajátítani. Ha van egy meghatározás, definíció, azt tanuljuk meg a saját szavainkkal elmondani, úgy, hogy minden kifejezést értünk a mondatban.
  1. Szakkifejezések ismerete. Az oriktocönózis szót kevesen használják a mindennapokban. Viszont azt meg tudjuk érteni, hogy az egykor egy élőhelyen előforduló élőlények megkövesedett maradványai a kőzetek mozgása következtében a felszínre kerülhetnek és erre újabbak maradványai rakódtak. Ez az oriktocönózis, amit ígérem, többször nem fogok leírni. Főleg azért nem, mert általános és középiskolában ez nem is tananyag, de vannak hasonlóan kacifántos elnevezések így is
  1. A ChatGPT nem keresőmotor, hanem egy fejlett nyelvi modul. Vagyis, nem hogy nem fogja megoldani a házi feladatot, ha mondjuk a kovalens kötésről kérdezed. De előfordulhat, hogy pontatlanságot állít, szaknyelven szólva hallucinál. Más AI eszközök használatánál is ajánlott az óvatosság, bár jó néhánnyal elég jól lehet összedolgozni.
  1. Ne várd mástól, a fogalmakat neked kell megtanulni. Ez kapcsolódik ahhoz, hogy nem magolsz, hanem értve tanulod meg a szükséges ismereteket. Először nem biztos, hogy könnyű lesz, de ha óráról órára szánsz rá időt, észre sem veszed, úgy válik ez a tanulási módszer a szokásoddá.
  1. Megfelelő segédanyagok használata. A fejed nem káptalan, szoktam mondani, vagyis nem kell mindent megjegyezni. Általános iskolában a periódusos rendszer, középiskolában  a négyjegyű függvénytáblázat az, amire nyugodtan lehet támaszkodni. Ezeknek az eszközöknek a használatában legyél magabiztos.

Összefoglalva, megállapítható, hogy a sikeres tanulás sok apró összetevőből áll. A természettudományokra fokozottan érvényes, hogy jobban jársz, ha tisztán játszol és elfogadod, hogy ebbe bele kell tenni az energiát. A természettudományok, a fizika, a kémia, a biológia vannak annyira érdekesek, hogy a tanulásuk örömteli lehet. Ami érdekes, azt megtanulni sem olyan nehéz. 

Egy hozzászólás a(z) “Így tanulj könnyedén természettudományt” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.