Kategóriák
AJÁNLÓ SZÜLŐKNEK

Hogyan tanulj…?

Tanárként elkötelezett vagyok abban, hogy minden lehetséges eszközzel segítsek a diákoknak megbirkózni a tanulás okozta kihívásokkal. Arra törekszem, hogy bemutassam, a tanulás nem kell, szenvedés legyen. Úgy gondolom, tanulni a legjobban egy pozitív, megerősítő környezetben lehetséges. 

Ebben az ötrészes minisorozatban minden nap megosztottam egy olyan eszközt, ami könnyebbé és eredményesebbé teheti a tanulás folyamatát. A visszajelzések alapján hasznos és a mindennapokban is jól használható javaslatokat tartalmaz ez az anyag.

Hogyan tanulj, rendezett környezet

I. rész – Rendezett környezet
A megfelelő íróasztal, a tárolási és rendezési lehetőségek megfelelő kialakítása mind, mind sokat számít az eredményes tanulás szempontjából. A rendetlenséget okozó apróságok ne heverjenek, kallódjanak az asztalon. Igazi kihívás lehet mindent parányi és éppen népszerű figurát dobozba rakosgatni, de annál nagyobb öröm elővenni a tanulás végeztével.
Tovább olvasok

. . .

II. rész – Rendszeres tanulás
Most mesélek valamit arról, hogyan működik az emlékezet. Az agyban található milliárdnyi idegsejt között napról napra épülnek fel és bomlanak szét a kapcsolatok. Az emlékezet nem egy hanem több rendszert foglal magába. Az agy egy jól meghatározható részén tevékenykednek ezek a rendszerek azért, hogy emlékezzünk mi a kovalens kötés és miért piros a paradicsom. A tanulási képességük az oka annak, hogy meg tudjuk jegyezni a likopin nevét, esetleg a szerkezeti képletét.

Tovább olvasok

. . .

III. rész – Mennyi időd van egy nap?
Számoljunk! Ha egy nap 24 óra és egy óra 3600 másodperc, akkor mennyi időt kell jól beosztani naponta? Számolás nélkül is tudjuk a választ, hogy lehetőleg az összeset. 

Tovább olvasom

. . .

IV. – Így tanulj könnyedén természettudomány
Miért kell tanulni a kovalens kötésről, meg a dolomitról? Minek kell megtanulni, a másodfokú egyenlet megoldóképletét, kinek lesz ez hasznos? Ilyen és ehhez hasonló panaszos hangokkal elég gyakran találkozom, főleg, akkor amikor valaki a hazai oktatási rendszerrel kapcsolatban fogalmaz meg kívánalmakat.

Tovább olvasom

. . .

V. rész – Nem vagy egyedül
Az önálló és kitartó tanulás kulcsfontosságú és a nem csak a természettudományos tárgyak tanulása során. A biológia, fizika, kémia egyaránt úgy érthető meg, ha lépésről lépésre épül fel a tudás és nem kampányszerű az ismeretelsajátítás. Öt javaslat, hogy mit tehetsz, ha még eredményesebb szeretnél lenni.

Tovább olvasom

. . .

További hasznos információkra, javaslatokra szeretnél szert tenni tanulással, természettudománnyal kapcsolatban?

Iratkozz fel a Heti Természettudományra!