Kategóriák
ISKOLA SZÜLŐKNEK

Nem vagy egyedül

Tanárként elkötelezett vagyok abban, hogy minden lehetséges eszközzel segítsek a diákoknak megbirkózni a tanulás okozta kihívásokkal. Arra törekszem, hogy bemutassam, a tanulás nem kell, szenvedés legyen, sőt a legjobban egy pozitív, megerősítő környezetben lehet tanulni. 

Ötrészes minisorozat befejező részében adok öt javaslatot, ami eredményesebbé teheti a tanulás folyamatát.

. . . .

Az önálló és kitartó tanulás kulcsfontosságú és a nem csak a természettudományos tárgyak tanulása során. A biológia, fizika, kémia egyaránt úgy érthető meg, ha lépésről lépésre épül fel a tudás és nem kampányszerű az ismeretelsajátítás.

Többször szó esett a tudatos, kitartó tanulás előnyeiről, ugyanakkor felvetődik a kérdés: mi történik akkor, ha az egyéni tanulás nem eredményes, vagy nem eredményes annyira, mint lehetne.

Ahogy egy kirándulás során, úgy a tanulásnál is fontos tudni, hogy éppen hol tartasz. Ha eltévedtél, ha úgy érzed, elvesztél, ismerd fel, ismerd be. Ahogy túravezetőként mondanám: nem az a baj, ha betévedünk az erdőbe, az a baj, ha nem találunk ki belőle. 

Mit lehet tenni, ha úgy érzed, lehetnél eredményesebb a tanulásban. Íme öt javaslat.

  1. Kérj segítséget a tanárodtól. Kérni és kérdezni mindig szabad. Éppen ezért, ne félj kérdéseket feltenni, ha valamit nem értesz. Ha van az iskolában délután felzárkóztató vagy szakkör, vegyél részt rajta.
  2. Kérj támogatást az osztálytársaidtól. Ugyanazt az anyagrészt tanuljátok. Ha nekik megy, előfordulhat, hogy tudnak neked segíteni a tanulnivaló megértésében. Lehet, hogy ez megoldható a délutáni napköziben. Ha az nincs, akkor lehet 1-1 délután együtt tanulni.
  3. Kérdezz a szüleidtől. Ha szaktanárok, mindenképpen, de ha nem azok, lehet akkor is tudnak segíteni. A tanáraid, szüleid vagy tanulótársaid szívesen segítenek.
  4. Keress szakkönyveket könyvtárban. Ezt csak akkor javaslom, ha az alapokkal amúgy rendben vagy. Számos, alapos és könnyen érthető magyarázatot rejtő könyv fellelhető a könyvtárban.
  5. Keressetek magántanárt. Ha úgy érzed, hogy az elakadással, kihívással megbirkózni túl nagy falat lenne és nincsenek meg az iskolai segítség keretei, akkor keress egy magántanárt, aki rövidebb vagy hosszabb távon segít felkészülni egyik óráról a másikra és a dolgozatokra is.

Összefoglalva: ha úgy érzed, hogy baj van a tanulással, az elért vagy el nem ért eredményekkel, ha érthetetlen és nehéz a tanulnivaló, bátran kérj segítséget. Találj olyan embert, tanulótársat, tanárt, aki eredményesen segít neked tanulni.