Kategóriák
ÉLETMÓD SZÜLŐKNEK

Rendszeres tanulás

Tanárként elkötelezett vagyok abban, hogy minden lehetséges eszközzel segítsek a diákoknak megbirkózni a tanulás okozta kihívásokkal. Arra törekszem, hogy bemutassam, a tanulás nem kell, szenvedés legyen, sőt a legjobban egy pozitív, megerősítő környezetben lehet tanulni.

Ötrészes minisorozatban minden nap megosztok egy olyan eszközt, ami könnyebbé és eredményesebbé teheti a tanulás folyamatát.

I. rész Rendezett környezet

II. rész Rendeszeresség

Most mesélek valamit arról, hogyan működik az emlékezet. Az agyban található milliárdnyi idegsejt között napról napra épülnek fel és bomlanak szét a kapcsolatok. Az emlékezet nem egy hanem több rendszert foglal magába. Az agy egy jól meghatározható részén tevékenykednek ezek a rendszerek azért, hogy emlékezzünk mi a kovalens kötés és miért piros a paradicsom. A tanulási képességük az oka annak, hogy meg tudjuk jegyezni a likopin nevét, esetleg a szerkezeti képletét.

A rövidtávú emlékezet mindössze néhány perces memóriát jelent, rövid számsorok, például kódok, telefonszámok megjegyzésére vagyunk ezzel képesek. A likopin összegképlete C40H56, de ezzel az információval nem igazán tudunk sokat kezdeni.

A hosszú távú memóriánk lesz a felelős azért, hogy megjegyezzük, hogy ez a vegyület adja a csipkebogyó színét is, sőt egy az egyik izomerje a karotin felelős a répa színéért. Az agyban tárolt információk viszont nem azonnal épülnek be ehhez, szükség van egy kis időre és kapcsolódásra, amíg ezen ismeretek elraktározódnak.

Ezek után talán nem meglepő, ha a hogyan tanulj kérdésre azt válaszolom: leginkább rendszeresen.  Az a rengeteg ismertet, amit a tankönyvek, könyvek és tanórák rejtenek, nem lehet azonnal és egyszerre elsajátítani, mert a rövid távú memóriánk nem képes erre.

A hétről, hétre és óráról való készülés – ami lehet, hogy csak az előző órai anyag átlapozását, a jegyzetek áttekintését jelenti – azt fogja eredményezni, hogy nem lesz idegen 2-3 hét múlva az adott anyagrész.

A kémia tankönyv bármelyik Harry Potter könyv töredéke, mégis egy-két év míg átolvassuk. Ha apránként meg is tanuljuk, az varázslatos lesz.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.